Een Belangrijke Beginnershandleiding Tot Zeilen

By Anna

Brauchen Sie dringend Urlaub? Fordern Sie Ihr kostenloses & individuelles Angebot jetzt an!

De wereld van zeilen kan heel erg spannend zijn voor beginners. Zeilen is een fysieke activiteit, maar is ook iets dat steeds aanvoelt als vakantie en een avontuur in beweging. Om goed te zeilen, moet u de wind, golven en andere micro-factoren kunnen lezen om zo beslissingen te nemen over de beste routes en snelheden. Om gewoon te genieten van zeilen (zoals veel andere sporten) moet u gelukkig geen zeilmeester of fitnessgoeroe zijn. Zolang als u weet hoe te navigeren, kunt u genieten van de zon op uw gezicht, de zeebries op uw huid, en focussen op “vakantie” in plaats van “avontuur” tijdens uw reis. Zoals ik zei, zelfs — of vooral — beginnende zeilers kunnen echt genieten van een dagje zeilen.

Als u nieuwsgierig bent over zeilen, of zich voorbereidt op een formele cursus, vindt u hieronder de basiselementen van zeilen die iedere aspirant-zeiler zou moeten kennen.

Weers- en windomstandigheden

Wind is essentieel voor de zeilsport. Zonder wind zou zeilen niet bestaan (wel, veel dingen zouden niet bestaan, maar we focussen vandaag op zeilen). Het belangrijkste eerst: U zou moeten leren om de wind te lezen. Specifiek, uit welke richting waait de wind? Wat is de windsnelheid?

Dit is een beetje ingewikkelder dan simpelweg aan een vinger te likken en de richting van de koudheid te voelen. Maar het is niet erg veel moeilijker. U kunt uw gezicht draaien totdat u voelt dat de wind recht in uw gezicht waait. U kunt naar een wapperende vlag kijken om te zien uit welke richting de wind blaast. U kunt ook de rimpelingen aan het wateroppervlak inspecteren om te zien waar ze vandaan komen (van waar de wind waait).

hire sailboat

Zeilers die vele seizoenen de tijd gehad hebben om hun vaardigheden te perfectioneren kunnen soms ook de weersomstandigheden lezen door naar de wolken te kijken. Als er dunne Cirrus-wolken in de lucht zijn, zou er een storm kunnen aankomen. Als er dikke, bolvormige individuele wolken zijn, zal het waarschijnlijk een goede dag met aangenaam weer worden. Als u zich hier echt in wilt verdiepen, kunt u ook topografische variaties in uw omgeving gebruiken om veranderingen in wind en weer te voorspellen.

De juiste boot

Eerst en vooral, als u nog maar net begint, kan het beter zijn om een boot te huren en te zien wat u wel en niet leuk vindt.

Sommige experts zullen u vertellen dat de perfect beginnersboot een Sunfish is, een 4,3 meter lange sloep met een enkel zeil. Anderen zeggen dat de beste starter boten voor families pontons en dekboten zijn. Maar zowat iedereen is het erover eens dat als u er nog maar net aan begint, u best iets tweedehands aankoopt.

De beste manier om te beginnen aan uw bootaankoopproject is, naar onze compleet onbevooroordeelde mening, echter een bootreis te maken. En we kunnen ook zeker en vast helpen bij het selecteren van de perfecte huurboot voor u.

Veiligheidstips

Voordat u vertrekt op een zeilreis, zou iedere passagier – beginner of niet – moeten verzekeren dat de boot uitgerust is met enkele essentiële veiligheidsitems. Deze veiligheidsitems zouden moeten bestaan uit een EHBO-kit, een gereedschaps- en reparatiekist, en alle fundamentele navigatieapparatuur. Als u degene bent die de boot zal besturen, moet u ervoor zorgen dat de boot is uitgerust met al deze items. En zelfs indien u een schipper ingehuurd heeft voor uw reis, kan het geen kwaad om navraag te doen over de veiligheidsitems aan boord.

Voordat u gaat zeilen, kan het ook interessant zijn om de top 11 oorzaken van bootongevallen nog eens na te lezen. Zoals u zult zien zijn de meeste daarvan van een best banale oorsprong. De lijst bevat achteloze ongelukken zoals te snel varen ‘s nachts wanneer u minder goed in staat bent om de weersomstandigheden te bepalen, overboord vallen, zonder brandstof vallen, of alcoholgebruik tijdens het varen. Zoals u zult merken, vinden de meeste ongevallen plaats wanneer we de elementaire veiligheidsnormen verwaarlozen. De beste beginnerstip die we u kunnen geven is om nooit te vergeten wat u leert in het begin van uw zeilcarrière, omdat dit op een gegeven moment waarschijnlijk uw leven zal redden.

Useful Boat Features for the Baby on Board

Welke uitrusting zou u mee aan boord moeten nemen?

Als u een boot huurt van een charter, dan zou uw charter er al voor moeten gezorgd hebben dat uw boot uitgerust is met alle noodzakelijke items voor grote en kleine noodgevallen.

Als u echter uw eigen boot uitrust, zou u onze lijst van essentiële veiligheidsitems en -tips moeten doorlezen, zodat u alles bij de hand heeft indien er iets misloopt.

Elementaire zeiltechnieken en hoe te manoeuvreren

Om echt te leren hoe met een boot te zeilen, zou u een elementaire zeilcursus met minstens 15 instructie-uren moeten volgen.

Maar voor meer rudimentair idee over hoe te zeilen, kunt u ook altijd online hulpbronnen raadplegen voor beginnerstips, handleidingen over hoe uw boot te positioneren, ankeren in de buurt van een strand of marine, uw zeilen te gebruiken, en, uiteraard, hoe uw boot te stoppen. Hier is een overzicht van alle elementaire zeilvaardigheden die u nog eens zou moeten oefenen voordat op uw eentje naar de zonsondergang toe zeilt. 

Knopen

Geen vaardigheid wordt beschouwd als meer synoniem met het zeilleven dan knopen leggen. Knopen zijn belangrijk voor het vastleggen van boten aan marines, repareren van bootlijnen, enz. En elk specifiek type knoop — en er zijn MASSA’S — heeft een specifiek doel. Een knoop kan een stopknoop zijn, kan gebruikt worden om twee lijnen samen te binden, of de knoop kan gebruikt worden om de boot aan een paal of bevestigingsbout vast te maken. Hier kunt u lezen over de zeven belangrijke types van knopen die elke beginnende zeiler moet leren. Het leuke aan deze knopen? U kunt ze dikwijls ook buiten de boot, rond het huis, gebruiken.

Sailing knots

Boeken over zeilen voor beginners

If you’re ready to get serious about sailing technique, then it’s time for you to pick up a book. 

  • De Complete Zeilhandleiding: Deze klassieke handleiding behandelt de basis van het zeilen, navigatie, en bootonderhoud met hulp van diagrammen en foto’s.
  • Zeilen voor Dummies: Ja, de titel mag dan wat minder serieus klinken, maar dat is het punt van dit boek, focussen op het wegnemen van beginnersangst voor zo’n gevestigde sport.
  • Fundamenten van Zeilen: Als de officiële zeilgids voor de United States Coast Guard Auxiliar biedt dit boek de “snelste, makkelijkste, meest systematische manier om de basis van zeilen en kustvaren te leren.”
  • Zeilen Eenvoudig Gemaakt: Dit boek doet precies wat de titel zegt, via schetsen foto’s, en zelfs quizzen na een hoofdstuk om uw zelfstandig leerproces te bevorderen.

Natuurlijk, zoals alle zeilers u zullen vertellen, is de beste manier om het zeilen onder de knie te krijgen, wel, zeilen. Zelfs als beginner heeft u geen speciale training of fitness nodig om ermee te starten. We moeten allemaal ergens beginnen!